ISO 22000:2018
Haziran 2018’de yayınlanmış ve yayın tarihinden itibaren bu yeni standarta
geçiş için 3 yıl tanınmıştır
ISO 22000:2018’e
uyum sağlamak bir organizasyon için gıda güvenliği konusunda performansı
arttırmaya yardımcı olacak stratejik bir karardır. Bu standartı uygulamanın
organizasyonlara faydaları aşağıdaki gibidir:
a) Düzenli olarak
müşteri ve ilgili düzenleme gereksinimlerini karşılayacak güvenli ve doğru ürün
ve hizmeti sağlamaya yardımcı olur
b) Hedeflerle
ilintili riskleri ele alır
c) Belirli FSMS
gereksinimlerine uygunluğu gösterme fırsatı sunar
ISO 22000:2018,
ISO 9001 ve ISO 14001 gibi bütün ISO standartlarını kapsyan ISO Yüksek Seviye
Yapısı (HLS) dahilindedir. Böylece diğer yönetim sistemleriyle birlike yürütmek
daha kolay olacaktır
GCL olarak 18 Haziran 2020’ye kadar ISO 22000:2005 başvuru ve denetimlerine izin veriyoruz. Zira bazı organizasyonlar bir süredir 2005 versiyonunu kullanmakta olduğundan değişim için bir geçiş süreci kullanmak istemektedir. Dikkat edilmesi gereken tek husus, ISO 22000:2205 için tanzim edilen bütün sertifikaların 18 Haziran 2021’de sonlanacak olmasıdır.
Geçiş süreci 3 yıldır
ISO 22000:2018 Maddeleri
1. Kapsam
2. Normatif Referanslar
3. Hüküm ve koşullar
4. Organizasyonun İçeriği
5. Liderlik
6. Planlama
7. Destek
8. Operasyon
9. Performans değerlendirmesi
10. Geliştirme
Ana Değişikliklerin Özeti
1- 31 yeni hüküm ve şart
2- Yüksek Seviye Yapı (2005 versiyonundaki 5
ana madde yerine 7 ana madde)
3- Risk bazlı düşünme – Organizasyonel (madde 6)
ve Operasyonel (madde 8)
Risk bazlı düşünme
bir organizasyonun proses ve FSMS’inin planlı sonuçlardan sapmasına sebep
olabilecek faktörleri saptamasına ve istenmeyen etkileri engelleme veya
minimize etmeyi sağlayacak kontrol mekanizmaları üretmesine yardımcı olur
4- Kritik Kontrol
Noktaları, Operasyonel Öngereklilik Programları ve Öngereklilik Programları
arasındaki farklar netleşmiştir.
5- PUKÖ Döngüsü – Standart,
Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem al döngüsünü, standart içerisinde birlikte
çalışan iki döngü ile belirtir: biri yönetim sistemini, diğeri de HACCP
prensiplerini kapsar.
PUKÖ döngüsü,
organizasyonların proseslerinin doğru bir şekilde beslenmesini ve yönetilmesini
sağlar, gelişim fırsatlarının belirlenip harekete geçilmesine yardımcı olur
6- Kapsam artık özellikle hayvan yemini de kapsamaktadır. Bu yemler, gıda veren hayvanları beslemek için kullanılmalıdır. Hayvanların yemi, insan tüketiminde kullanılamaz.
Sorularınız için lütfen info@gcl-intl.com adresinden iletişime geçiniz.